Wednesday, June 8, 2011

WORKSHEET Management of Natural Resources

1.  What changes would you suggest in your home in order to be environment-friendly?
  • Solution:The following can be adhered to, to be environment-friendly.
    (i) Taking a bus, rather than using our personal vehicle or walking/cycling.
    (ii) Using bulbs or fluorescent tubes in our homes.
    (iii) Instead of using the lift, we can take the stairs.
    (iv) Wearing an extra sweater rather than using a heating device on cold days.

 2.  Can you suggest some changes in your school, which would make it environment friendly?
  • Solution:By following the given points, we can make our school environment friendly.
    (i) We can plant a number of trees.
    (ii) Toxic substances like plastic should be avoided, in canteens.
    (iii) Students must make it a point to throw the plastic covers in one place, rather than throwing everywhere.

 3.  We saw in this chapter that there are four main stakeholders when it comes to forests and wildlife. Which among these should have the authority to decide the management of forest produce? Why do you think so?
  • Solution:Management of forest resources has to take into account the interests of various stakeholders. Among the various stakeholders "The Forest Department of the Government" have the authority to decide the management of forest and its products. They have the authority because the land belongs to the government and only they can decide on the forest product of the particular area.

 4.  How can you as an individual contribute or make a difference to the management of

(a) forests and wildlife,

(b) water resources and

(c) coal and petroleum?
  • Solution:(a) Forests and Wildlife
    ·  Educating the people about the importance of forest.
    ·  Using less forest products and avoid wasting forest resources.
    ·  Changing our life style and adapting eco-friendly methods.
    (b) Water Resources
    ·  Usage of recycled water for gardens.
    ·  Avoid using water directly from tap; instead collect water in containers and use for various purposes.
    ·  Create awareness about rainwater harvesting.
    (c) Coal and Petroleum
    ·  Taking a bus, rather than using our personal vehicle.
    ·  If the distance for traveling is short walking will be better option rather than taking a vehicle.
    ·  Be conservative while using LPG at homes.

 5.  What can you as an individual do to reduce your consumption of the various natural resources?
  • Solution:As an individual we reduce the consumption of petrol either by walking to places close by. If the place is in a far of distance then we ca use the public transport instead of using our own vehicle. Changing our life style and adapting eco-friendly methods.

 6.  On the basis of the issues raised in this chapter, what changes would you incorporate in your life-style in a move towards a sustainable use of our resources?
  • Solution:As an individual the changes which we can incorporate in our life-style is a move towards a sustainable use of our resources are:
    (i) Taking a bus, rather than using our personal vehicle or walking/cycling.
    (ii) Using bulbs or fluorescent tubes in our homes.
    (iii) Instead of using the lift, we can take the stairs.
    (iv) Wearing an extra sweater rather than using a heating device on cold days.
    (v) Be conservative while using LPG at homes.
    (vi)Changing our life style and adapting eco-friendly methods.

 7.  What would be the advantages of exploiting resources with short-term aims?
  • Solution:Exploitation of resources for short-term aims will be more advantageous than long term needs because only fewer amounts will be exploited while the remaining resource will be retained for future generation.

 8.  How would these advantages differ from the advantages of using a long-term perspective in managing our resources?
  • Solution:Exploitation of resources for short term is more advantageous because the amount exploited will be comparatively less than long term. Using fewer amounts gives ample time for the depleted resource to replenish

 9.  Why do you think there should be equitable distribution of resources? What forces would be working against an equitable distribution of our resources?
  • Solution:The resources should be equally distributed because concentration of resources in one area would deprive others of the same resources. If the resources has to be transported it may not be economic. The forces working against the equitable distribution are excess usage of one particular resource in one area will lead to the depletion of that resource in that area. It is very essential to use the resource in an economic way.

 10.  Why should we conserve forests and wildlife?
  • Solution:Forests are ‘biodiversity hot spots’. It is also the home for the wild life. One measure of the biodiversity of an area is the number of species found there. However, the range of different life forms (bacteria, fungi, ferns, flowering plants, nematodes, insects, birds, reptiles and so on) is also important. One of the main aims of conservation is to try and preserve the biodiversity we have inherited. Experiments and field studies suggest that a loss of diversity may lead to a loss of ecological stability.
 11.  Suggest some approaches towards the conservation of forests.
  • Solution:Some of the approaches towards the conservation of forest are as follows

    1.The Chipko movement in which the women of the village reached the forest quickly and clasped the tree trunks thus preventing the workers from felling the trees.
    2. Active and willing participation of the local community has made the Sal forests of Arabari to undergo remarkable recovery.